Phytos Vanilka 100% esenciální olej 10ml VANILLA PLANIFOLIA
Kód: 979Rychlé doručení.
U objednávek nad 1999,- Kč POŠTOVNÉ ZDARMA.
V každé objednávce nad 1500,- Kč najdete malý DÁREK.
Balíme s láskou, EKO, recyklujeme. Ke každé objednávce přidáváme ručně psaný vzkaz, u objednávek nad 1500,-Kč i malý dárek.
Všechny produkty pečlivě a s láskou vybíráme, testujeme na vlastní kůži, tedy je 100% známe. Upřednostňujeme lokální produkty bez chemie.
Nabízíme kvalifikované poradenství. Máme více než 10 let zkušeností. Své dodavatele osobně známe.
Detailní popis produktu
Vanilka 100% esenciální olej 10ml
Vanilla planifolia
Vanilka je jedním z nejpopulárnějších přírodních aromat.
Její vůně je uklidňující, uvolňující, afrodiziakální, relaxační.
Vanilka obsahuje mnoho antioxidantů, které předcházejí rozpadu buněk, a tím stimulují přirozenou regeneraci organismu.
Antibakteriální vlastnosti této silice pomáhají zlepšovat imunitní systém.
Zpomaluje růst rakovinných buněk.
Také je protizánětlivá – pomáhá léčit záněty jater, zmírňuje příznaky artritidy a dny.
Při použití v mýdlech působí příznivě na aknózní pleť a urychluje proces hojení kůže. Ve spojení s kosmetickými oleji je vhodná na podporu růstu vlasů a proti třepení konečků.
Vanilka má původ v Mexiku. Vanilka je fermentovaná tobolka některých druhů orchidejí.
Vanilka
Vanilka je aromatické koření původem z Mexika používané zejména při přípravě některých sladkých jídel, pochutin a nápojů.
Jedná se o fermentovanou tobolku (nesprávně lusk) některých druhů orchidejí rodu vanilovník (Vanilla).
Název „vanilka“ pochází ze španělského názvu vainilla, což je zdrobnělina z vaina, tj. pochva, pouzdro či lusk (původně z latinského vagina), odvolávajícího se na druh plodu, sloužícího jako koření.
Do češtiny se toto pojmenování dostalo jako řada dalších kulinářských termínů přes francouzštinu a němčinu.
V současné době se vanilka používá v potravinářském průmyslu a v kuchyni jako přísada do sladkých jídel, především moučníků, pochutin jako je zmrzlina, čokoláda a výrobky z ní, pudinky apod. Je také součástí řady nealkoholických i alkoholických nápojů.
Hlavním průmyslovým odběratelem vanilky jsou firmy Pepsi-Cola Corp. a Coca-Cola Corp., které ji používají k ochucování svých hlavních produktů, Pepsi-Coly a Coca-Coly. Její roční spotřeba těmito firmami se pohybuje kolem 40 tun.
Přechod na použití syntetického vanilinu v roce 1985 při zavedení tzv. „nové koly“ („New Coke“) firmou Coca-Cola způsobil dokonce takový pád cen vanilky, že téměř došlo k hospodářskému krachu Malgašské republiky na Madagaskaru.
Po nepříznivém přijetí tohoto nápoje spotřebiteli se firma vrátila ke klasické receptuře, což opět oživilo obchod s vanilkou, a v roce 2002 dokonce zavedla nový druh „Vanilla Coke“, s vyšším podílem vanilkové esence.
Další uplatnění nachází extrakt z vanilky při přípravě voňavek a parfémů.
V minulosti se vanilka používala i v oficiálním lékařství a to jak v předkolumbovských dobách ve Střední Americe, tak později v Evropě jako prostředek proti horečce a jako afrodiziakum. Dnes ji již s výjimkou některých přírodních léčitelů medicína nepoužívá.
Toto koření znali již původní obyvatelé jihovýchodního Mexika, Toltékové a Aztékové, kteří ji nazývali tlilxochitl (černý lusk). Používali ji nejen jako přísadu při přípravě do nápojů z kakaových bobů a placek, ale i jako léčivý prostředek a tonikum, především k povzbuzení srdeční činnosti a k celkovému vzpružení organismu.
Do Evropy bylo toto koření poprvé dovezeno v první polovině 16. století, pravděpodobně v roce 1520 nebo 1521 a stalo se velmi žádaným. Vzhledem k tomu, že původní druh vanilovník plocholistý (Vanilla planifolia) byl endemický v jihovýchodním Mexiku a byl vázán na opylování včelami rodu Melipona, žijícími pouze v této oblasti, a některými druhy kolibříků a protože se nepodařilo zajistit opylování jinými způsoby či introdukovat jeho přirozené opylovače do jiných tropických kolonií, bylo až do poloviny 19. století výhradním producentem Mexiko a až do jeho osamostatnění měli tedy Španělé na vanilku celosvětový monopol. Teprve objev metody umělého opylování v roce 1841, umožňujícího tvorbu plodů vanilovníku (podrobnosti viz popis rostliny), dovolilo rozšířit jeho zemědělské pěstování i do jiných kolonií, především do francouzských (ostrovy Madagaskar, Réunion a Komory v Indickém oceánu a Francouzská Polynésie, především ostrov Tahiti v Tichém oceánu a Guadeloupe v Malých Antilách), též britských (na Ceylon, nyní Srí Lanku, na Bahamy, do Zanzibaru a na Seychely) a do holandských (do nynější Indonésie, především na ostrov Jávu) i do západní části rovníkové Afriky.
Doplňkové parametry
Kategorie: | 100% esenciální oleje jednodruhové |
---|---|
? Vůně: | Kořeněná, Sladká, Bohatá, Hřejivá, Příjemná |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat hodnocení
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.